Oct
15
8:30 PM20:30

De dövas republik

Ilya Kaminsky läser ur De dövas republik i översättning av Lars Gustaf Andersson. En diktsamling som konfronterar vår tids grymheter och vår kollektiva tystnad inför dem. De dövas republik nominerades till National Book Awards i USA och har belönats med National Jewish Book Award.

Ilya Kaminsky  föddes 1977 i Odessa i dåvarande Sovjetunionen av judiska föräldrar. Efter antisemitiska förföljelser i Ukraina fick hans familj 1993 asyl i USA. Som poet debuterade Kaminsky 2004 och fick snart ett stort internationellt erkännande och kom att hyllas av äldre kollegor som Adam Zagajewski och Carolyn Forché.


bok_front_Kaminsky-226x300.png
View Event →
Oct
15
8:15 PM20:15

Flyktpunkter

I sin nya diktsamling laddar Lucija Stupica begreppet flyktpunkter med nya innebörder hämtade från såväl den egna familjehistoriens djup som personliga erfarenheter.

Lucija Stupica är en slovensk poet född 1971 i Celje och bosatt i Stockholm. På svenska finns hon utgiven med När avtrycken vaknar (Översättning Jan Henrik Swahn), vilken är ett urval från hennes tre första uppmärksammade diktsamlingar. Hon är också grundare av kritik- och poesifestivalen Pranger. 2021 utkom hennes fjärde diktsamling Flyktpunkter (Točke izginjanja) på svenska i översättning Henrik C. Enbohm och Iva Klemencic

lucija.jpg
View Event →
Oct
15
8:00 PM20:00

Jag vill vakna till världen

Karoline Brændjord läser ur Jag vill vakna till världen.

Jag vill vakna till världen försöker ­Karoline Brændjord förhålla sig till världen, till barndomen och till moderns död. Sorg och längtan efter frihet uttrycks som visioner, fantasier, uppenbarelser och obevekliga logiska observationer. Det är en samling öppna och känslomässiga dikter som, trots sin sorg, har ett stort för­troende för världen.

Helena Fagertun läser Brændjords dikter i svensk översättning

Karoline Brændjord är född 1990 och bosatt i Oslo. Hon har gått på Skrive­kunstakademiet i Hordaland. Jag vill vakna till världen är hennes debut. Den tilldelades både Kritikerprisen och Tarjei Vesaas debutantpris 2020.

Karoline_2-farge-stående-223x300.jpg
View Event →
Oct
15
7:30 PM19:30

Samtal om De näst största städerna och Mordnattenmatrisen

Varför väljer en poet att lämna poesin för att börja skriva prosa? Samtal med Elise Ingvarsson och David Vikgren om deras nya böcker, välkända poeter, som i sina senaste böcker den här gången skriver prosa. Varför? Hur hänger genrebytet ihop med böckerna de skrivit?
Samtalsledare: Martin Engberg

Foto David Vikgren: Lina Ikse
Foto Elise Ingvarsson: Carla Orrego Veliz

View Event →
Oct
15
7:15 PM19:15

Mordnattenmatrisen

I "Mordnattenmatrisen" tar David Vikgren avstamp i dokumentära vittnesmål från natten 28 februari 1986. David Vikgren har en lång rad uppmärksammade diktsamlingar bakom sig, men hans nya bok går under beteckningen roman.

Hör honom läsa ur “Mordnattenmatrisen" och även samtala med Elise Ingvarsson om att som poet gå över till att skriva prosa

david2.jpg

Fotograf: Lina Ikse

View Event →
Oct
15
7:00 PM19:00

De näst största städerna

Elise Ingvarsson är en av våra mest uppmärksammade poeter. Teman som moderskap, tro och identitet har genomsyrat hennes diktböcker. I denna fjärde bok låter hon sin poesi - sången - möta fiktionen och forma en prosalyrisk berättelse där några av samtidens mest brännande frågor utforskas på komplexa sätt.

De näst största städerna är en berättelse om en mors oro, och en mycket säregen Göteborgsskildring, där segregation och rasism slår ut som strömavbrott och galenskap i staden så väl som i den enskilda människan.

Hör henne läsa och berätta om De näst största städerna

läs mer om boken här

http://www.norstedts.se/bocker/196522-de-nast-storsta-staderna

Elise Ingvarsson. Fotograf: Carla Orrego Veliz


View Event →