22.15 Avslutande toner med Anders Teglund och Marcus Innalla
Pianomusk med Anders Teglund och Marcus Innalla
Foto: Karin Rapp
Pianomusk med Anders Teglund och Marcus Innalla
Foto: Karin Rapp
I den poetiska romanen En storm kom från paradiset berättade författaren Johannes Anyuru om sin far, stridspiloten som lämnade Uganda för ett liv i Sverige.
Tyvärr har Åsa Beckman som skulle ha medverkat i den här programpunkten blivit tvungen att ställa in. Istället kommer Ingrid Elam att medverka och ge exempel på minnesvärda fadersfigurer ur litteraturen.
På Göteborgs Litteraturfestival samtalar Mattias Hagberg med Johannes Anyuru och Ingrid Elam om fäder och författarskap.
Johannes Anyuru är en av landets mest hyllade romanförfattare och poeter. Hans senaste roman är Ixelles från 2022. En storm kom från paradiset kom 2012.
Ingrid Elam är en av landets främsta litteraturkritiker. Hennes senaste bok är Romanens segertåg från 2022.
Foto Johannes Anyuru: Maja Kristin Nylander
Foto Natalie Grippe
Pär Thörns nya bok heter Ödeläggelsens utformning brukar få konsekvenser för en guds eftermäle.
Här ryms allt från brusiga bokstavskaskader till science fiction- liknande metafysisk spekulation, bildrik absurditet och en rapport från en konsert med ett japanskt garageband på Teatr Kantor.
Pär Thörn (född 1977) är författare och ljudkonstnär. Sedan debuten 2002 har han givit ut fler än tjugo böcker och blivit översatt till bland annat danska, engelska och franska.
Anna Blennows nya bok På resa med Platsens Ande har liksom diktdebuten Helsingborgsång sin utgångspunkt i platsens poesi, dess landskap, människor och mytologi. Denna gång tar Blennow (eller Platsens Ande) med oss på en kringflackande resa i Sverige och Europa. Dikten är rik på symboler och betydelser, ögonblicksbilder och litterära referenser. Författarens egen och vår gemensamma historia flätas samman på och mellan raderna.
Anna Blennow, född 1974, är docent i latin vid Göteborgs universitet. Hon har tidigare gett ut diktsamlingen Helsingborgsång ( Hoc Press, 2021 ) samt flera titlar på andra förlag. Blennow är också verksam som kulturskribent och essäist för bland annat Sydsvenskan och OBS P1.
I Blatten återvänder får vi än en gång möta Marko Đorđić från Vojnovićs hyllade debut Blattejävlar!. Marko har kommit hem till Ljubljanaförorten Fužine, tio år efter att hans pappa skickat iväg honom till Bosnien. Nu är pappan cancersjuk och tillvaron i de gamla uppväxtkvarteren börjar skava allt mer. Med sina barndomsvänner delar Marko bara nostalgi. Tio år i ett Bosnien präglat av nationalism, machoism och krigstrauma har förvandlat en förvirrad tonåring till en känslomässigt rubbad ung man vars inre värld är en spegelbild av den omkringliggande. I Bosnien är han serb, I Republika Sprska kallas han för en slovensk Janez och tillbaka i Slovenien är han återigen en blatte.
Med sitt rasande språk, humor och sin omisskännliga iakttagande blick fångar Vojnović här utan- och mellanförskap och lyckas skildra de samhälleliga bakslagen i före detta Jugoslavien
Goran Vojnović är född 1980 i Ljubljana och är verksam som författare, dramatiker och filmregissör. Blatten återvänder är hans fjärde roman i svensk översättning efter Blattejävlar!. Jugoslavien mitt hemland och Under fikonträdet.
Hör honom i ett samtal med Mats Kolmisoppi, författare, kritiker och bokens redaktör.
Foto Goran Vojnovic: Mankica Kranjec
Foto Mats Kolmisoppi: Julia Lindemalm
Vår stående punkt! Vi pratar om litteraturåret som varit. Lyfter enskilda böcker och funderar över trender och tendenser. Var befinner sig samtidslitteraturen just nu?
Med Ingrid Elam, kritiker, Jenny Högström, kritiker och Göteborgs Postens kulturredaktör, samt Martin Engberg, författare och kritiker. Samtalsledare: Mattias Hagberg
Foto Ingrid Elam: Johan Wingborg.
Foto på Martin Engberg: Emelie Asplund
Foto på Jenny Högström: Tom Fidler
Foto på Mattias Hagberg: Carina Gran
Foto Martin Engberg (högst upp till höger) samt Mattias Hagberg: Emelie Asplund
Foto Ingrid Elam: Johan Wingberg
Lydia Sandgren kickar igång festivalen genom att läsa ur sin kommande roman.
Lydia Sandgren, född 1987, är psykolog och bosatt i Göteborg. Samlade verk är hennes debutroman, för vilken hon 2020 tilldelades Augustpriset i den skönlitterära kategorin.
Invigningen av festivalen börjar. Mattias Hagberg och Martin Engberg hälsar välkomna
Foto: Carina Gran / Mattias Hagberg på bild
Foto: Emelie Asplund / Martin Engberg på bild
Anders Teglund & Marcus Innalas musik kommer att följa med oss under hela kvällen mellan, före och efter läsningar och samtal.
Anders Teglunds pianomusik kan beskrivas som cineastisk romantisk pianomusik, och befinner sig i gränsland mellan klassiskt, jazz och folkpop. I denna duosättning spelar han med kontrabasisten Marcus Innala.
Foto: Karin Rapp
Dörrarna till Göteborgs Litteraturfestival 2024 öppnas kl 17.00
Var? Amerikagatan 2, på Stigberget.
Inne på Skeppet där festivalen äger rum finns det bar. Det finns också möjlighet att äta på balkongen. Därifrån kan du se scenen.
Men den som vill vara säker på att få i sig en bit bör boka ett bord nere i salongen (våningen under). Där finns också en mer varierad meny.
Klicka på den här raden för att omdirigeras till Skeppets hemsida där du kan boka ett bord.