Efterhäng
Vi hänger kvar en stund på Göteborgs Litteraturhuset och får en chans att diskutera vidare tillsammans. Lämplig dryck till försäljning.
Vi hänger kvar en stund på Göteborgs Litteraturhuset och får en chans att diskutera vidare tillsammans. Lämplig dryck till försäljning.
Foto: Emelie Asplund
Foto: Emelie Asplund
Ingen annan litterär röst är så förknippad med punken och Göteborg som Mare Kandre. Men vad är det som gör att hennes texter lever vidare och ständigt hittar nya läsare? Varför blir vi inte färdiga med Mare Kandre?
Möt författaren Malin Lindroth och litteraturvetaren Mattias Fyhr i ett samtal med författaren Jessica Schiefauer om ett närmast mytologiserat författarskap.
Foto: Pamela Cortes Bruna
Vi tar en liten paus innan kvällens program fortsätter. Lämplig dryck till försäljning.
Litteraturen växer ofta fram ur en miljö, ur en specifik plats och tid. Tänk bara på 1800-talets Paris, eller på efterkrigstidens New York. Eller, varför inte på åttio- och nittiotalets Göteborg.
Möt tidskriften Ord&Bilds redaktör Ann Ighe och sociologen Håkan Thörn i ett samtal om en miljö som format en hel generation kulturutövare.
Lyssna till Håkan Thörns text om subkulturen i Göteborg på Spotify (klicka här). Texxten är publicerade i Staden, platserna och husen: Göteborgs arkitektur 1921-2021 (Claes Caldenby, Dan Hallemar och Cecilia Helsing red, 2021).
Läs Ann Ighes text om husockupationen i Haga i slutet av 80-talet publicerad i Ord&Bild nr 5 2021 (klicka här).
Lina Ekdahl har en lång rad diktsamlingar bakom sig som med sin talspråkliga enkelhet både vunnit publikens och kritikens gillande. Hon debuterade i bokform 1994, men började läsa sina dikter från scen långt tidigare, och har varit en del av Göteborgs kulturscen sedan 80-talet. Hennes senaste diktsamling ”Du är inte full du är fylld” kom ut på förlaget Teg.
Som ett startskott för kvällen läser hon texten ”Arkivet” som handlar om Göteborgs poesifestivals arkiv, och en kupp 1984, publicerad i Ord&Bild nr 2 2015.
Foto: Lina Ikse
Under åttio- och nittiotalen präglades kulturlivet i Göteborg av ekonomisk kris, husockupationer och en levande undergroundscen. Detta var svartklubbarnas, punkens och svartrockens årtionden. Men hur såg litteraturscenen ut? Vilka typ av texter och uttryck växte fram ur den lokala motkulturen?