Nov
4
4:15 PM16:15

Panelsamtal: Pengarna, marknaden, översättningarna och romanen

Vi sumerer upp söndagen och samtalar med våra erfarna litteraturvetare om romanens rötter. Yvonne Leffler, Åsa Arping, Andrea Castro – Martin Engberg och Mattias Hagberg ställer frågor. Och publiken.

View Event →
Nov
4
3:30 PM15:30

Att drömma om världen – romanen i 1800-talets Latinamerika

Den första argentinska bästsäljaren publicerades 1905 och var skriven av Emma de la Barra under pseudonymen César Duayen. Romanen var en del av en bred tradition under 1800-talet, ett försök att tänka nationen och nationell identitet genom fiktionen. 

Litteraturforskaren Andrea Castro pratar om den latinamerikanska romanen under 1800-talet – med fokus på Argentina– och funderar kring kopplingar mellan dåtidens och nutidens latinamerikanska prosa.

Hon pratar om nationella identiteter som ser sig som marginella i den globala moderniteten, lång borta från ’världen’ på andra sidan havet. Hur kommer ’världen’ in i litteraturen? Hur läser latinamerikanerna moderniteten? Och hur cirkulerar litteraturen bland förläggare, pressen och läsarna?

View Event →
Nov
4
2:30 PM14:30

Det svenska romanundret

I Sverige brukar den svenska 1800-talsromanen förknippas med Carl-Johan Love Almqvist och August Strindberg. Men utanför Sverige var det tre kvinnliga författare som representerade svensk litteratur och formade bilden av Sverige: Fredrika Bremer, Emilie Flygare-Carlén och Marie Sophie Schwartz. Hur gick det till när de slog igenom internationellt, och varför glömdes de sedan bort?

Litteraturvetarna Yvonne Leffler & Åsa Arping presenterar ett nyligen avslutat forskningsprojekt om 1800-talets svenska litteraturexpert

View Event →
Nov
4
1:15 PM13:15

Tvåhundra år med Frankenstein  

Frankenstein har blivit sinnebilden för den galna vetenskapsmannen som tror sig vara gud men vars experiment går över styr. Istället för en idealmänniska skapar han ett monster som inte bara hotar sin skapare utan hela mänskligheten. Vad fick Mary Shelleys att skriva skräckromanen Frankensteins monster, 1818? Och vad är det i romanen som gör den lika aktuell idag som när den skrevs för två hundra år sedan?

Litteraturvetaren Yvonne Leffler belyser hur berättelsen om Frankensteins monster har format vår syn på vetenskapens möjlighet och risker, samtidigt som den blivit en av våra mest kända skräckberättelser.

Samtalet följs ett modererat samtal där Leffler svarar på frågor som uppkommit under bokcirkeln, se ovan. Och då medverkar även Sofie Jansson och Martin Engberg. 

Foto yvonne Leffler: Johan Wingborg

View Event →
Nov
4
1:00 PM13:00

Välkommen!

GBG Romanfestival presenterar söndagens program och Sofie Jansson läser väl valda delar ur Mary Shellys roman Frankenstein.

View Event →